úterý 8. března 2016

Priming/Sealing



Material sealing/priming





… Anebo taky česky vyhlazování materiálupovrchový nátěr, říkejte tomu jak chcete …:)

Omlouvám se za případné chyby, nedokonalosti a hlavně za kvalitu své fotografie. Ti, kteří mě znají, jistě ví, jak kvalitní foťák má můj telefon.:D
Spousta z vás se ptá, jak upravit materiál před barvením – čím zamezit loupání barvy, jak vyhladit materiál, atd. V první řadě záleží na tom, jaký materiál zrovna používáte a v druhé, co od něj očekáváte. Vyzkoušela jsem už pěknou řádku možností a tady přináším tři “nejpoužitelnější”.

Pokud jste stejně nároční jako já a požadujete co nejhladší a nejrovnější povrch, použijte lepidlo na dřevo. Osobně mám skvělou zkušenost s lepidlem Duvilax, nebo Dispercoll. Povrch je na dotek hladký, rovný, bez prohlubní. Zároveň funguje jako drobná ochrana barvy před popraskáním (vyzkoušeno na dvou vzorcích – jeden bez lepidlového podkladu, pouze barva VS. lepidlový podklad a barva -> ohnutí. Na vzorku č1 pokřupala barva ihned, na druhém vzorku se pouze objevily drobné zanedbatelné prasklinky). Samozřejmě se nepočítá s brutálním ohýbáním.
Doporučuji u armorů kovového vzhledu.
duvilax-5-kg-3956cd

(foto: zdroj http://www.stolarskepotreby.cz/)
Nesnášíte štětce a jste kámoši se spreji? Myslela jsem i na vás! I tudy se dá jít. Vyzkoušejte klasickýsprejový primér – povrch docela slušně vyhladíte, ale na rozdíl od lepidla nedoporučuji vůbec ohýbat – křupe to už samo o sobě, nedejbože, kdybyste na to chtěli dávat barvu.
Doporučuji v případě, že jste líní a tlačí vás čas. Ne, vážně, tomuhle jsem moc na chuť nepřišla.
(foto: zdroj http://www.mojett.cz/)
Chcete-li povrch drsný a hrubý, vyhlazování není ve vašem případě potřeba, doporučila bych použít jen akrylový šeps, ve světě známý pod názvem Gesso. Materiál nijak extra nevyhladí, neošetří, nezpevní, ale zato vám dá krásný podklad pro barvení. Obsahuje klih, vodu a křídu/sádru.
Doporučuji např. pro barvení dřeva, u kterého má zůstat dřevěná textura.
 (foto: zdroj http://i.ebayimg.com/)


A aby to nevypadalo jako článek někoho, kdo si to vycucal z prstu, přikládám fotku vlastního testu, který jsem provedla pro účely tohoto článku. Výchozí materiál je ve všech případech Worbla. Každý vzorek je pokryt třemi vrstvami daného primeru.
Na prvním vzorku si můžete všimnout hladkého povrchu při použití lepidla na dřevo, na druhém vzoruku zase hrubější struktury priméru ve spreji a na třetím vzorku toho, že se s povrchem při nátěru Gessem nic nezměnilo.
Omlouvám se za kvalitu fotografie, asi to z toho moc k rozeznání nebude … Ale pro ukázku …:D

Doufám, že vám tento krátký vhled do sealingu/primingu pomohl, pokud máte další otázky, určitě se ptejte. Ráda vám pomůžu a poradím!

1 komentář: