středa 30. března 2016

Katarina's daggers - tutorial


Ahoj! Dneska si povíme, jak vyrobit dýky na Katarinu. Nezapomeňte rozkliknout příspěvek! 


Budeme potřebovat:
  • extrudovaný (tvrzený) polystyren tloušťky 2cm - k dostání ve stavebninách a hobbydomech (Hornbach, bauMax, OBI, ...)
  • dřevěné tyčky - seženete na stejném místě
  • Moosgummi - koupíte v kamenném obchodě Látky Mráz, nebo na jejich webu
  • (volitelný bod) Worbla - k dostání na eshopu Silikonycz (pozor, cena je uvedena bez DPH, konečnou cenu se dozvíte v košíku!!!)
  • (volitelný bod k worble) horkovzdušná pistole - zakoupíte v hobbydomech, stavebninách, elektru s nářadím
  • (volitelný bod k worble) ruční bruska - hobbydomy, stavebniny, elektro s nářadím
  • pruh látky nebo koženky na omotání rukojeti - jakákoliv metrážovna
  • zalamovací nožík/kobercák - hobbydomy, domácí potřeby, papírnictví, ... 
  • lepidlo na dřevo - hobbydomy, stavebniny
  • smirglpapir/brusný papír - hobbydomy, stavebniny
  • průhledný autolak - hobbydomy, ...
  • akrylové barvy - papírnictví, osobně doporučuji barvy Pébeo anebo Koh-I-Noor
  • fixy/propisky
  • nůžky
  • tavná pistole - hobbydomy, papírnictví, vietnamci, ... 
Jak na to?
Podle modelu si nakreslete na papír tvar zbraní. Velikost je na vás, já je dělala tak velké, aby mi byly k ruce podobně, jako jí na modelu. 

Tvar vystřihněte a přeneste dvakrát (protože máte dvě zbraně) na polystyren. Zalamovákem OPATRNĚ vyřežte.
Původní tvar z papíru nevyhazujte, odměrte z každé strany stejnou libovolnou délku, která bude přestavovat ostří zbraní (příklad 2 cm z každé strany). Důležité je, aby vám uprostřed nezbyl extra malý ani extra velký prostor. Toto si také přeneste na zbraně - z obou stran. OPATRNĚ seřízněte hrany tak, aby šly kose ke kraji, jako to mám já na obrázku č1. Brusným papírem zbruste případné výškové nesrovnalosti, aby byl materiál co nejvíce hladký.
Z moosgummi si vystřihněte 4x tvar, který vám dal papír po ustřihnutí "ostří". Pomocí tavné pistole přilepte moosgummi na zbraň - udělejte postupně několik malých teček po obvodu plochy zbraně a postupně přitlačujte. Když si uděláte teček několik, ty první vystydnou a nebude možné jimi lepit.

NEPOUŽÍVEJTE CHEMOPREN, LEPTÁ POLYSTYREN! Vyzkoušejte také předem bokem, jestli vaše tavka nemá moc vysokou teplotu a náhodou neproděraví polystyren horkostí. 

Když máte přilepenou základní plochu z Moosgummi, vraťte se k papírové šabloně, na kterou si nakreslete libovolně znaky, které jsou na zbrani. Tady je to čistě na vás, jelikož na modelu není zcela zřetelně vidět, co tam vlastně je. Doporučuji mrknout se na google a inspirovat se jinými cosplayery (anebo prostě okopírovat ty moje, haha).
Znaky si čtyřikrát vystřihněte a přilepte stejně, jako před chvílí. Tady už můžete použít chemopren, protože lepíte na moosgummi, ne na polystyren.
Pro dojem vpuštěných znaků doporučuji vystřihnout si proužeček Moosgummi (ze vzoru tvaru, který se lepil na polystyren) o maximální šířce 2mm, který bude celou zbraň lemovat. 

Tady se dostáváme na stav z obrázku s popiskem 1.

Vezměte si k ruce dřevěnou tyčku a obkreslete pomocí fixky (ne lihovka, ta taky žere polystyren) její tvar průřezu doprostřed zbraně v místě, kde má být rukojeť. Opatrně zalamovákem vydlabejte alespoň 5 cm hlubokou díru o stejném tvaru, ale vážně opatrně, abyste si to neprořízli :D
Takhle jsem to dělala já a moc OK to nebylo...
Lepší variantou v tomto bodě je mít dvě desky polystyrenu, do kterých si předem vyřežete ten tvar děleno dvěma na výšku, polystyreny k sobě slepíte a pak pokračujete jak od začátku tohoto tutorialu s tím, že později dovnitř rukojeť jednoduše vlepíte tavkou a nemusíte nic nebezpečně kutat a bát se, abyste to nepodělali. Hahahahh. Později jsem to už udělala taky takhle. :D 
Tavku naneste na dřevo, rychle vsuňte dovnitř, aby lepidlo nevystydlo moc rychle. Pro jistotu ještě olepte tavkou spoj dřeva a polystyrenu kolem dokola. 
Rukojeť omotejte pomocí látky/koženky, kterou přilepíte stejně tak tavkou, nebo chemoprenem. 

Tímto jsme se dostali před úroveň obrázku s popiskem 2. Následující body jsou pro ty, kteří použijí worblu!

Pokud jste si zakoupili Worblu, vystřihněte si 4x stejný kus materiálu, který bude o něco větší, než základ zbraně jako takové. Je to z důvodu tloušťky materiálu a všech výstupků a prohlubní.
Pomocí horkovzdušné pistole nahřejte jeden z kusů worbly tak, aby byl poddajný a měkký a opatrně jím překryjte jednu ze zbraní. Snažte se vyvarovat nahřívání na zbrani, protože horko pálí polystyren a mohli byste si udělat do zbraně z boku díru. Nehtem, nebo hrotem tužky tlačte kolem výstupků a dekorací tak, aby všechny vylezly napovrch a worbla se dostala až na nejnižší části zbraně. Kraje zatím nechte být. Stejně opakujte pro ostatní kousky.
VELICE OPATRNĚ nahřejte vrchní i spodní stranu worbly na hraně tak, aby obě byly měkké a poddajné. Prsty je spojte k sobě tak, abyste cítili, jak se obepíná kolem hrany polystyrenu. Přebytečnou worblu ustřihněte buď nůžkami, nebo zalamovákem. Za tepla se nejlépe stříhá, za studena řeže nožem.
Vzniklý ošklivý spoj zabruste ruční bruskou tak, aby vytvořil hladký spoj.

Pokud si worblu dovolit nemůžete, lze tento bod udělat i pomocí látky. O tom vám napíše již brzy cosplayer Ali. 
- odkaz později doplním-

Teď přichází na řadu priming materiálu, o kterém jsem psala v předchozím článku. 

Dál už na nás čeká jen barvení, ke kterému není co extra říct. Jako základovou barvu použijte černou akrylovku a na ní nanášejte stříbrnou tam, kde je potřeba. Za zmínku určitě stojí technika dry brush, kterou si můžete prohlédnout tady v následujícím videu (není moje práce).


Finální výsledek zalakujte několika vrstvami průhledného laku a nechte pořádně proschnout. 


Stejný návod, jen v různých obměnách, se dá použít na všechny druhy zbraní ke kostýmům.
Doufám, že jsem vám pomohla a nepsala jsem tento článek zbytečně :D

Případné otázky směřujte do komentářů, nebo na mou stránku do zpráv.

Žádné komentáře:

Okomentovat